Skip to content

SELAMAT DATANG KE PORTAL RASMI

LEMBAGA KOKO MALAYSIA

Kementerian Perladangan dan Komoditi

Selamat Datang Ke Portal Rasmi
LEMBAGA KOKO MALAYSIA

 

Kementerian Perladangan dan Komoditi

Kongsi:

Kualiti

Standard untuk biji koko dan produk-produk koko di dalam Industri Koko Malaysia adalah berdasarkan kepada standard yang dikeluarkan oleh Institut Standard dan Penyelidikan Perindustrian Malaysia (SIRIM). Standard ini telah dikaji dan disusun oleh Jawatankuasa Teknikal Koko dan Produk-Produk Koko yang terdiri daripada wakil-wakil Kementerian dan Agensi Kerajaan, pedagang, persatuan-persatuan pengeluar dan badan-badan saintifik dan profesional. Lembaga Koko Malaysia adalah Pengerusi bagi Jawantankuasa ini.

Gred Spesifikasi
MS 230 : 2007 - ICS: 67.140.30
Kaedah Persampelan Biji Koko (Semakan Pertama)
MS 293:2005 - ICS:67.140.30
Spesifikasi Penggredan Biji Koko Malaysia (Semakan Keempat)
MS 467:1993 - ICS:67.140.30
Spesifikasi Benih Koko (Theobroma cacao L.) untuk menanam (Semakan pertama)
MS 871:2001 - ICS 67.140.30
Spesifikasi Serbuk Koko Malaysia (Semakan Kedua)
MS 1118 : 2008 - ICS :67.140.30
Spesifikasi Lemak Koko Malaysia
MS 1119:1988 - ICS :67.140.30
Kaedah Analisis Serbuk Koko dan Lemak Koko Malaysia
MS 1263:1992 - ICS :67.140.30
Kaedah Persampelan Serbuk Koko Malaysia dan Lemak Koko Malaysia
MS 1376:2008 - ICS:67.140.30
Spesifikasi Massa Koko (Semakan Pertama)
MS 1383:1995 - ICS :65.020.20
Spesifikasi Bahan Klon Koko (Theobroma Cacao L.) untuk Penanaman (Semakan Pertama)
MS 1715:2010 - ICS 67.190
Spesifikasi Coklat dan Produk-produk Coklat (Semakan Pertama)
MS 1819 : 2005
Konfeksi Berperisa Coklat - Spesifikasi

Kualiti Standard

Keperluan Asas

Basic Requirement of Standard Malaysian Cocoa

Parameter Standard
Fermentasi
Difermentasi secukupnya
Serangga Hidup
Bebas
Kandungan Sampah
< 2.0%
Bendasing
Bebas
Kandungan Kelembapan
< 7.5%
Bau asap atau bau-bau lain
Bebas
Keseragaman Biji
Seragam
Berat
62.5 kg bersih setiap bag
Pembungkusan
Guni baru dan bersih
Tanda pada beg
Jelas dan terang

*Tahap Fermentasi:

Baik: Lebih daripada 60% biji yang dibelah berwarna coklat penuh

Sederhana: 45%-60% biji yang dibelah berwarna coklat penuh

Tidak Baik: Kurang daripada 45% biji yang dibelah berwarna coklat penuh

Spesifikasi

Specifications for Standard Malaysian Cocoa (SMC) Grades

Gred Koko Malaysia Standard Kiraan Biji (per 100g) Berkulat Slaty Kerosakan Serangga/ Bercambah
SMC 1
<= 100
<= 3.0%
<= 3.0%
<= 2.5%
SMC 2
>100 <= 110
<= 3.0%
<= 3.0%
<= 2.5%
SMC 3
> 110 <= 120
<= 3.0%
<= 3.0%
<= 2.5%
Sub- Standard
>120
>3.0%
>3.0%
>2.5%

Skip to content